Un moment de la 3a reunió de coordinadors nacionals i de responsables de cooperació de la conferència iberoamericana. (Foto: SFG)

Consens dels països iberoamericans perquè la Cimera Iberoamericana de caps d'estat i de govern es faci el 2021

Andorra la Vella.- La 3a reunió de coordinadors nacionals i de responsables de cooperació de la Conferència Iberoamericana, celebrada aquest dilluns i dimarts amb la presència de tots els països iberoamericans, ha acollit favorablement la proposta d'Andorra per celebrar la 27a Cimera Iberoamericana de caps d'estat i de govern el primer semestre del 2021 amb el lema 'Innovació per al desenvolupament sostenible - Objectiu 2030. Iberoamèrica davant el repte del coronavirus'. "Mantenim la dinàmica de consens en l'àmbit de la Conferència Iberoamericana: tots els països donen suport a posposar la cimera al primer semestre del 2021", ha celebrat el coordinador nacional d'Andorra per a la cimera iberoamericana, Jaume Gaytán. Precisament, la reunió de ministres d’Afers Exteriors iberoamericans, que se celebrarà abans de finals del 2020, adoptarà formalment la decisió i fixarà la data de celebració de la cimera.

Durant la reunió, que ha estat presidida per Andorra i s'ha celebrat de manera telemàtica, els representants dels 22 països iberoamericans han aprovat el nou calendari de trobades preparatòries per a la cimera, que es realitzaran de manera virtual. Entre elles destaquen la
reunió de ministres de Medi Ambient, que tindrà lloc el 16 de setembre, i que recuperarà, per iniciativa d'Andorra i després d'una dècada, la qüestió mediambiental a la Conferència Iberoamericana; la reunió de ministres d'Educació (6 d'octubre); la de ministres d'Administració Pública i Reforma de l'Estat (8 d'octubre) i la reunió de ministres d’Afers Exteriors prevista per a finals del 2020, sent aquesta una nova cita acordada durant la reunió.

Així mateix, els països iberoamericans han acordat el seu compromís amb els treballs preparatoris de la cimera, que s'enfocaran ara al nou context de la Covid-19 amb l'objectiu d'aportar solucions per a la regió. Així mateix, han manifestat el seu "fort compromís" per trobar solucions conjuntes i coordinades per fer front a la major crisi sanitària i socioeconòmica que ha afectat la regió en almenys un segle. En aquest sentit Gaytán i la responsable de cooperació andorrana, Gemma Cano, han volgut incidir en el fet que "el lema triat per la presidència pro tempore andorrana per a la cimera 'Innovació per al desenvolupament sostenible - Objectiu 2030' és més vigent que mai en el context de crisi sanitària provocada per la Covid-19, i així ens ho han manifestat els nostres socis iberoamericans".

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha manifestat, per la seva part a l'acabar la trobada de dos dies, que estan  "consolidant el treball preparatori rumb a la 27a cimera iberoamericana, adaptant-nos als nous reptes. En aquests temps difícils, els països iberoamericans estan demostrant la seva aposta decidida pel multilateralisme i la cooperació en la Conferència Iberoamericana".

Durant la 3a reunió de coordinadors nacionals i responsables de cooperació també s’ha donat un impuls decisiu a la cooperació iberoamericana amb la proposta de quatre noves iniciatives de col·laboració. Es tracta del programa contra el mal de ‘Chagas’ promogut per Argentina i Brasil; l'Institut Iberoamericà de Llengües Indígenes; el programa per a l'eliminació de la violència contra les dones, i el de ciutadania global, que lideren Xile, Espanya, Mèxic, Portugal i Uruguai.