Roda de premsa posterior a la XXVII Cimera Iberoamericana amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan; el cap de Govern, Xavier Espot; i el president de la República Dominicana, Luís Abinader. (Foto: A. S.)
El cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa posterior a la XXVII Cimera Iberoamericana. (Foto: A. S.)
El cap de Govern, Xavier Espot, explica els acords de la XXVII Cimera Iberoamericana. (Foto: A. S.)
Roda de premsa posterior a la XXVII Cimera Iberoamericana amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan; el cap de Govern, Xavier Espot; i el president de la República Dominicana, Luís Abinader. (Foto: A. S.)
La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, durant la roda de premsa posterior a la cimera. (Foto: A. S.)

Espot destaca que la Cimera ha estat un 'èxit' ja que ha tractat els problemes dels ciutadans

Soldeu.- El cap de Govern, Xavier Espot, i la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, no han dubtat en subratllar que la Cimera Iberoamericana de caps d'estat i de govern que Andorra ha acollit ha estat un "èxit" no només perquè s'ha tancat amb un "rècord" de participació de caps d'estat i de govern sinó també perquè s'ha "debatut i adoptat" tot un seguit d'acords "sobre qüestions que afecten els grans reptes de la humanitat" com són la violència de gènere, els drets de les persones més vulnerables o la bretxa digital, és a dir, qüestions que preocupen els ciutadans.

Espot ha manifestat que podia estar "àmpliament satisfet" de com s'ha desenvolupat la cita en la que durant dos anys s'han dut a terme 21 reunions preparatòries i durant els quals, també, s'ha recuperat després de deu anys una ministerial de medi ambient, i ha manifestat que és "inconcebible" que no hi hagués aquesta trobada tenint en compte els reptes davant el canvi climàtic que hi ha. I ha conclòs que aquesta reunió "ha vingut per a quedar-se". Espot s'ha mostrat "complagut" per l'aportació d'Andorra per a la innovació per al desenvolupament sostenible i ha subratllat un seguit d'acords que s'han aconseguit entre els quals la crida a garantir un accés universal més "equitatiu i solidari" de les vacunes i en aquest sentit ha recordat l'esdeveniment paral·lel en què ha pres part el copríncep francès, Emmanuel Macron.

Sobre què en treu Andorra d'haver acollit aquesta cita ha manifestat que és "el convenciment que Andorra és capaç" d'acollir fòrums importants com aquest no només des del punt de vista logístic sinó també de fer-ho "amb resultats palpables". A més, ha clos que ha aportat "prestigi, coneixement i bona reputació". D'aquesta manera, ha destacat que Andorra pren part en fòrums internacionals com la cimera amb "la convicció" de l'aposta pel "multilateralisme" i ha manifestat que esdeveniments com aquest en què hi ha un diàleg polític siguin "el millor ingredient" per resoldre certes qüestions. Així, creu que Andorra té l'obligació de "contribuir" a aquest ordre internacional tenint en compte que és un país petit però que pot mostrar la seva experiència i al mateix temps pot aprendre d'altres. Ha manifestat, a preguntes dels periodistes, que els programes de recuperació econòmica que s'han evocat durant la reunió, com el del Fons Monetari Internacional, no afectaran Andorra ja que "no seria de justícia" que fos així, tenint en compte la situació econòmica d'Andorra i la d'altres països iberoamericans, i en el mateix sentit s'ha manifestat sobre l'accés a les vacunes, una reclamació dels països iberoamericans que ha defensat.

La secretària general iberoamericana, ha manifestat, al seu torn, que ha estat "una cimera substantiva" que ha parlat dels problemes de la gent i ha posat com a exemple les vacunes o la recuperació econòmica. També ha dit que en l'àmbit geopolític s'ha discutit sobre el paper que iberoamèrica ha de tenir perquè el multilateralisme sigui "més eficaç". També ha valorat el consens aconseguit no només en els acords finals sinó al llarg de la preparació d'aquesta cimera. "La valoració és que ha estat tot un èxit" ha clos i ha volgut subratllar molt especialment la participació aconseguida, no només en quantitat sinó també en les idees i propostes.

Quant a la qüestió de Veneçuela, que ha estat present durant la intervenció dels països, ha destacat que la cimera és "un espai de diàleg polític" i que durant la reunió s'han manifestat les diferències dins la regió però ha subratllat que s'hagin aconseguit consensos en materia de cooperació.

Fiscalitat

A l'últim, qüestionat sobre la bilateral mantinguda amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei d'Espanya, Felip VI, ha destacat les bones relacions bilaterals entre els dos països i s'ha constatat que ha estat "fructífera". I en l'àmbit específic de la fiscalitat ha manifestat que el que s'ha evidenciat "és la bona cooperació fiscal entre Andorra i Espanya" que fins i tot el país veí del sud ha manifestat davant de l'OCDE i ha afegit que en la reunió el que s'ha acordat és "institucionalitzar" les trobades entre els dos països de manera que hi hagi una trobada anual. Ha negat, però que ni tan sols "s'hagi evocat una possible harmonització fiscal", ja que és una qüestió que depèn de la sobirania dels països i ha subratllat que la reunió s'ha centrat molt en el suport d'Espanya per aconseguir un acord d'associació amb la UE.